Ipz

”Ipz”

Namn: Kelliegårdens Impish Ipz V1329/2002
Född:  2002-03-23
Död: 2018-06-28
Efter:  NLCH SLCH Moel Nap NO1229/97
Undan: Gk Vh SLCH Finn-Vallens Kellie V1130/95
Uppfödare: Cima Cohen, Kennel Kelliegården
Status: HD – AB, Ögon – UA
Meriter: Godk Vallh, tävlat SK+INt får

Ipz är född hos oss och stod mig nära redan vid tidig ålder, trots att jag försökte betrakta kullen med objektiva ögon för att välja ”rätt” valp. Under alla år har Ipz varit en ständig följeslagare och en ovärderlig arbetskamrat vid hantering av fåren. Hon är lyhörd och anstränger sig gärna för att matte och husse ska få jobbet gjort på ett smidigt sätt. Hon hanterar djuren självständigt i trixiga situationer på långa avstånd och samarbetar med sin förare med precision i närarbete utan att ifrågasätta ett kommando.

Ipz har jobbat hårt under sina första sex år och dragit på sig en del skador. Sommaren 2008 konstaterade veterinär att hennes rygg var slut, inget mer hårt jobb för hennes del. Men Ipz är på ett strålande humör, är med på alla promenader, älskar att träna trix och konster. 

 

Helt otippad knogade hon på. Vid 12 års ålder var vi helt förvånade över hur pigg hon var.
Nästan 14 år, var vi övertygade att vi skulle förlora henne. Hon hade haft små ticks, nästan som små epilepsianfall under nåt år. Kunde stå still och bara stirra på en punkt samtidigt som det ryckte lite i henne. De här ticksen eskalerade, hon tappade fotfäste, hon började gå snett och tacklade av.
Men våran fantastiska och erfarna kvartersveterinär Roland Oltner, han hade sett detta förut och medicinerade. Och Ipz piggade åter igen på sig.
I samma veva flyttade Ipz till min mamma och hennes man. Då hängde hon inte med på våra promenader längre och hon tyckte inte längre att det var kul att följa med till klubben eller någon annanstans där det var rörigt. Där har hon levt pensionärsliv deluxe. Styrt upp dagens promenadsträcka och längd. Lindat dom runt lillfingret fullständigt.
Men nu sista veckan har det gått snabbt utför. Hon slutade äta och slutade leva skulle jag nog säga. Sov sig genom dagarna.
Idag 2018-06-28, 16 år och 3 månader har Ipz fått somna in.
Den bestämda damen som självklart hanterade får i vardag och på tävling, hon som aldrig förstod finessen med lydnad, hon som har sin givna plast i mitt hjärta finns inte mer.
Hela familjen vårdar ömt hennes minne!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s