Hundar vi minns

Vi har haft glädjen att få lära känna en del hundar, alla med olika personligheter och mål med livet. En del har levt några år med oss och flyttat, andra har funnits med till åldern tagit ut sin rätt. Vi tackar alla för den tid vi fick tillsammans!

Regnbågsbron

Gk Vallh Kelliegårdens Lime

LimeLime var under sina första tre år en vallhund och endast en vallhund. Vi har ägnat all träningstid till att bli bättre på att hantera får och stor del av återstående tid till hantering av får, vistelse i fårhuset och flytt av får mellan hagar, ofta långa sträckor. Hon utvecklades till att fungera rätt bra praktiskt och är godkänd vallhund.
Under 2009 var hon med mig under utbildningen till assistanshundstränare. Mycket av Limes energi gick åt till att lära sig sysslor som service-, signal- och terapihundar ska kunna. Hon har varit mitt delprov på utbildningen, så Lime har alltså haft fullt upp med att stänga dörrar, markera dörrklockan, hämta och lämna saker, dra av sockor osv.
Lime fick kennelhosta på julafton 2009, på juldagen hade den utvecklats till lunginflammation och på annandagen gav hennes lilla kropp upp efter att vi varit till veterinär i Gävle och fått behandling som inte hann verka. Hon dog i mitt knä i bilen på väg till djursjukhuset i Uppsala.
Det kom så oväntat och gick så fort, den pigga lilla hunden som fanns hos oss nyss är nu borta. Hon har tagit en stor plats i min närvaro de senaste fem åren och kommer alltid att ha en stor, alldeles speciell plats i mitt hjärta, för alltid!

Klinthults Poochy Border Collie Regv 1430/2005 Född 2005-04-17

Poochy

Jag träffade Poochy av en slump i september 2006 hos Cima (Kelliegården) Den väna lilla Poochy smälte mitt hjärta och följde med hem.  Hon har en bra känsla för djuren och  tillsammans med Tommy blev hon godkänd vallhund, juni 2007. Socialt är hon otroligt smidig och vänlig.

I september 2008 blev Poochy plötsligt dålig och efter flera vändor till veterinär i Gävle och Strömsholm kunde de tro att det sannolikt var hjärnhinneinflammation (fästingar) eller hjärntumör. De sista dagarna krampade hon upprepade gånger, hade hög feber och hölls på lugnande. När veterinärerna konstaterade att om de fick bukt med kramperna (vilket inte var troligt) skulle hon vara så förändrad att hon inte skulle kunna komma tillbaka till ett liv som arbetshund, tog vi beslutet att hon skulle få somna in.

CMM’S Wits Border Collie Regv 1200/99  Född 990221

Witsuppställd

Wits är en glad kille med mycket styrka. Han vallar korna lika kraftfullt som han vallar hönorna med smidighet. Under några år hade jag förmånen att utvecklas med honom.

2002 flyttar Wits till Fredrik på Åbygård, Uppsala. Med den otroliga styrkan Wits besitter passar han bättre på en stor gård än som den tävlingshund han var tänkt att bli.

GK Vallh SLCH Kelliegårdens Fantastic Fetch Regv 1378/2000 Född 000507 HD B. Ögon u.a.

FetchFetch är en trevlig hane. I vallningen är han snabb, intensiv och kräver en kontrollerande hand. Han passar migbra, det är en fröjd att samarbeta med honom oavsett om det gäller lydnad eller vallning. På vallningen är han en ”grovjobbare, skulle han aldrig backa för en besvärlig situation, han är suverän att ha med när stora flockar ska flyttas och när tackor trilskas. Men han har inte kvalitéer att bli en bra tävlingshund, så Fetch flyttar till Camilla Johansson och blir en ”stall och salonghund”.

1 maj 2012 somnar Fetch in i Camillas knä efter en tids sjukdom.

Åckelstagårds Pricken, Border Collie född 1995

pix_stor

Pix är mitt steg in i vallningens underbara värld. 1997 hittade jag denna, då tvåårig hane som var grundtränad i vallning. Även om jag nu hade skaffat mig en border för lydnad och bruks så var jag ju tvungen att prova på vallningen också.Vilken underbar form av hundträning! Vilken känsla att få samarbeta med en hund som har sånt tryck och sådan vilja att utföra det de är född till, alltså styra djuren, men ändå samtidigt vara så hörsam mot föraren. Kan inte jämföras med något annat i hundträningsväg.

Såld på vallning som jag blev skaffade vi några får och avancerade tävlingsmässigt upp till SK.
Pix utvecklade epilepsi efter att ha stångat ihop med en bagge. Efter det utlöstes anfallen under
hårt jobb och jag stod med en flock får och en krampande hund. Praktiskt omöjligt därför flyttar Pix till Ragnhild Rundqvist 2000 och får bo på en djurgård utan hårt jobb.

SLCH SAgCH Tojtas Knutte Krut. Född 1988. Border Terrierknutte_stor

Hösten 1990 fattades en minihund i Gävle Hundungdoms agilitylag. Jag kontaktade Anita Låång, Kennel Tojtas i förhoppning att hon hade någon hund att låna mig tillfälligt. Knutte blev sen kvar hos mig hela sitt liv.
Maken till sportig hund får man leta efter. Han ställde upp i alla väder, var helt hänsynslös med tyngdlagen under agilityloppen och gav sig aldrig. Vi rönte många framgångar tillsammans. Dels blev han lydnadschampion i ett huj men de flesta kommer nog ihåg honom från agilitybanorna. Han låg i toppen några år, vi var med på landskamper, vi tävlade EM och NM innan hans rygg till slut sa ifrån.

SLCH SL(elit)CH SAgCH Siljetorpets Wilma född 1987 Strävhårig VorstehWilma Anna

Wilma var en rastypisk strävhårsvorsteh. Full i fan och kunde allt bäst själv!
Det krävdes mycket funderande, många gånger, för att hamna rätt i inlärningen. Det krävdes en del tårar och en del glädje med för den delen. Wilma lärde mig massor om inlärning, förväntan och krav.
Wilma och jag tränade och tävlade mycket tillsammans, utöver lydnads- och agilitychampionaten tävlade vi elit sök och startade på några jaktprov.
I december 1996 dog hon efter att ha blivit påkörd av en lastbil.

LP SLCH SAgCH Penny, född 1983, Welsh Springer Spaniel

Elsa
Elsa
 var min första egna hund, även den som jag tillsammans trädde in i ”träna-hund-världen” med och sen dess har jag varit fast. Jag gick några kurser för Marie Hansson och Anders Hallgren och inspirationen flödade. Elsa var en otroligt finurlig hund, lurade direkt ut vad man menade och törstade efter mer.
Hon utbildades till röthund vilket vi aldrig använde oss av. Hon var lydnadschampion vid två års ålder, vi tävlade sök, rapport och viltspår. Så småningom blev hon även agilitychampion med min mans lillasyster Carola. Hos henne bodde hon från fem års ålder.

SLCH Pigalle, född 1983, Welsh Springer Spaniel.

Putte
Putte var egentligen min mors hund, kullbror till Elsa. Honom lånade jag när Elsa inte orkade med min träningsiver. Han blev lydnadschampion och var ganska framgångsrik även på agility. Putte var inte direkt någon klurig hund, med honom fick man nöta in kunskaperna.

Eros,  född 1979, schäfer

ErosHan var familjens hund. Tillsammans provade vi på att tävla lite smått, med varierande resultat i lydnadsklass 1. Han var mest familjehund som njöt av långa promenader och fisketurer.

Annons

1 tanke på “Hundar vi minns

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s