Clinic hos Hundreda

DSG bakdelskontroll Arninge

Foto: Emma Hammar

I lördags var jag i Arninge, inbjuden av Emma Hammar på Hundreda att hålla en clinic och kurs i fjärrdirigering/kroppskontroll. Det här ämnet kan jag uppehålla mig vid hur längre som helst och mina tankar kring det utvecklas ständigt. Som alla lydnadsmoment, är det vi ser på tävlingsplanen, bara toppen på ett isberg. Det ligger oerhört mycket arbete, tanke och tid bakom ett moment som ska hålla tävling efter tävling.
En riktigt bra fjärrdirigeringen innebär att hunden har full koll på hela sin kropp, har muskler som klarar att lyfta kroppen i stora och små rörelser, balans att hålla kroppen på rätt köl. För mig innebär grundträningen allt detta men även att forma fram ett fysiskt språk mellan hund och förare. Föraren behöver lära sig exakt vilka hjälper hunden behöver för att flytta sin kropp precis dit den ska.
Hunden behöver ha en kunskap om att den tjänar på att ta hänsyn till vad förarens kroppspråk betyder. En fråga jag ofta får på kurser är vilka handtecken som bör användas. Mitt svar är: -jag vet inte! Det är något som formas fram mellan hund och förare på vägen genom all grundträning.
Aussie tränar fjärr Foto: Emma Hammar
En detalj som vi tjänar på att lära hunden är engagemang i skiftena. Att den tar i för att hamna rätt och för att det ska ske snabbt. Säg den domare som inte tycker om snabba beslut och rappa utföranden!
Grym på bänk Arninge
Foto: Emma Hammar. Den bästa av dom grymma
Grym har såklart varit med hela dagen. Väntat, och väntat. Väntat lite till. Fått briljera ibland genom att visa de olika skiftena och hur vi jobbat fram dom. Åsså vänta lite till… Han har väldig stor del i formulerandet av mina fjärrtankar. Han har varit min läromästare och ”tvingat” mig att hitta övningar för att göra honom helt trygg i hur det ska utföras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s