Tillsammans gör vi skillnad!

IMG_5494Vi har lagt massor av engagemang och tid på förberedelser för vår del i Hundsportens insamling till  Musikhjälpen. Vi har tränat och sytt kläder. Tränat hemma och tränat tillsammans. Vi har visat upp en i mitt tycke väldigt bra uppvisning på Stora Torget i Uppsala! Vi har briljerat i stora ringen på Stora Stockholm! Vi har haft såå kul! Det var en riktigt mäktig känsla för oss alla att stå i rampljuset om ta mot publikens applåder och jubel!

Det är lätt att glömma bort i ruset av framgång och uppmärksamhet varför vi egentligen gör detta. Vi, allihopa har gjort detta för att stötta människor med HIV, runt om i världen.

Jag har fått kunskap om HIV under musikhjälpenveckan som fått mig att bli ledsen, arg och engagerad. Det är inte bara en gång tårarna har svämmat över och det stockat sig i halsen. HIV är en fruktansvärd sjukdom som det idag finns effektiv medicin för. Med medicinering går förekomsten av virus ner till i princip noll och den smittade kan leva ett helt normalt liv. Smittspridningen går ner men trots det smittas någon i världen av HIV var 15:e sekund. Däremot går antalet smittade människor upp eftersom fler kan leva längre tack vare medicinering. Dessutom är det många som inte vet att sjukdomen finns, att det går att skydda sig, att det går att få hjälp. Det dör i vad de kallar ”avmagringssjukan”. 35 miljoner människor har smittats av HIV. Vi vet att 13 miljoner människor har påbörjat behandling men ingen vet hur många av dom som fortfarande lever. Många har svårt att få kontinuitet i sin behandling. För den ensamstående mamman med fem barn i Mocambique är det ett stort projekt att ta sig till läkarstationen varje månad för att få sin behandling. 4000 människor dör varje dag trots att det finns effektiva mediciner. Barn blir föräldralösa och får leva ett liv med den skammen.

William Spetz som var utrikeskorre under Musikhjälpenveckan  berättar om just detta. Man pratar inte om HIV. Man söker inte hjälp för ingen ska få veta. Det är en så stor skam att inte ens den egna familjen får veta, risken att bli förskjuten från sina nära och kära är inte värd möjligheten att få hjälp. Skammen och stigmat över att vara smittad med HIV har dödat långt fler än själva sjukdomen gjort. Lösningen är ofta självmord. Eller att man drar sig undan och dör i ensamhet.

De som är värst drabbade i denna katastrof är flickorna, kvinnorna, döttrarna. De som inte har rätten till sin egen kropp, rätten att säga nej, rätten att styra sitt eget liv och sina egna beslut. Birgitta Ohlsson, FPs utrikespolitiska talesman berättade att flickor är tvungna att ha sex med busschauffören för att kunna åka till skolan. Samma flicka måste ha sex med läraren för att få vara med på undervisningen. För att sen få ut sina betyg måste flickan ha sex med rektorn. Utöver sin utbildning får flickan med sig en skändad kropp och själ, hon har blivit smittad med HIV och troligen har hon även blivit gravid som en extrabonus.

Pehr-Olov Persson, infektionsläkare som jobbat med HIV såväl internationellt som in Sverige berättade om sjukdomen i studion. Det han ville uppmana alla till är att aldrig sluta engagera sig. Ställ krav på alla förståsigpåare att dom gör det som går att göra. Kräv engagemang, kräv rätt behandling, kräv rätten till medicin, kräv att rätt information går ut. Sluta aldrig engagera dig!

Det är så mäktigt att tillsammans med er andra hundsportare fått göra denna satsning! Jag är så glad att vara bland en samling människor som så givmilt och självklart delar med sig av sitt engagemang, sin tid och sina pengar!

TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s