Inställd tävling

Skulle ha tävlat i Uddevalla i kväll. Ligger lämpligt på vägen vi färdas åå semestern. Men det har smugit sig in en bugg i gruppmomenten. Grym har lagt sig på sitt i grupp fyra tävlingar i rad! Först blev jag förvånad, sen bekymrad. På tredje tävlingen utnyttjade jag situationen, gick in och belönade honom o ff. Fjärde tävlingen insåg jag att vi måste göra ett rejält krafttag!

20140725-133029-48629821.jpg
Jag har byggt sitt i grupp på enbart förväntan. Jag har låtit honom sticka på sin belöning som ligger där vi gömt oss. Byggt det med samma ritualer som vi har när han sitter på stigen o jag gör i ordning en uppletanderuta. Ruggigt förväntansfull. Platsliggningen har bara funkat av sig själv, han kopplar av o väntar till jag kommer tillbaka. Som han gör på våra kurser, när jag springer fram o tillbaka för att packa bilen. Ofta alltså. Senaste året har han blivit för nonchalant på platsen. Nosat lite, checkat runt, bytt ställning. Bekväm. Så går det ju inte att ha det. Kostar alldeles för mycket! Operation boosta förväntan inleddes. Skickade på belöningar som på sitt. Kallade in från mitt gömställe och tokbusade där. Busade innan. Gjorde om lite rutiner. Blev riktigt bra! Han ligger uppmärksam o får bra betyg.

Men nu tillbaka till sitt i grupp som inte fått alls lika mycket uppmärksamhet på slutet.
Klurat på orsak för att kunna fixa till problemet.
Osäker och låg – absolut inte. Han är trygg.
Orkar inte anstränga sig – njae, han är inte den tyoen som maskar.
Tror att det går lika bra att ligga – ja kanske, vi har ju värdeladdat liggandet.
Vet inte om att han sitter – nja skulle kunna vara att han tror att känslan är det viktigaste. Alltså, högt engagemang o koncentration.
Min tanke nu är att han kan sitta, oavsett känsla, motivation, miljö, förberedelser. Lämnar jag sittande så sitter man. Punkt. Jag belönar när det är klart. Klart kan vara efter ett sitt, två sitt, ett sitt och ett ligg, ett ligg och ett sitt. Så nu sätter jag mannen så fort jag får tillfälle. När jag ska in från trädgården, in på toa, in i husvagnen osv. Har fått rätta honom många gånger. Så jag tror, att han tror, att grejen är att vänta. Ligg eller sitt spelar ingen roll. I hans värld. Kör så här ett tag så får vi se vad det ger.

Annons

2 tankar på “Inställd tävling

  1. Ni fixart såklart :) Jag tror mycket på att sitt är sitt, och sitter man inte så får man talat om för sig att sitt är sitt, så som du jobbar nu. En tanke till som jag jobbar mycket med min hund är att han ska ha uppgiftstanke om låsta framtassar i sitt i grupp, han får som momentföreberedelse studsa upp med framtassarna för att landa ganska tight mot kroppen och med tassarna parallella. På träning kör jag mycket ”pressa på frambenen” så att han får hålla emot och tänka på vad han gör. Kanske skulle det kunna vara något för er? :)

    • Kan nog vara så. Vi kör på och det tog inte så lång tid innan han var med på banan. Det gäller förmodligen bara att hålla även sitt i grupp lika värdefullt som allt annat. Träning är färskvara! ;o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s