Trygghet i träning

Anna, Grym Ipz När kan man säga att ”nu kan jag det här”? Om jag ska gå till mig själv blir svaret -Det beror på. Det beror på miljö, koncentration, träning och yttre påverkan. Jag vågar påstå att jag kan cykla. Rätt långt orkar jag cykla. Fort så det susar i håret. Jag är en klippa på att hålla balansen fast Grym ligger på framför cykeln i sele. Men jag skulle inte klara ett terränglopp, över stock och sten, uppför och nerför, i tävlingssituation och halt underlag.Speciellt inte om känslan vore att ”inte misslyckas”.

När kan jag konstatera att min hund kan det här?

Grym lär sig snabbt. På gott och ont. Det är lätt hänt att forcera inlärningen med en hund som snabbt prickar rätt beteende och är medveten om vad som händer så den kan upprepa beteendet igen och igen. Men rätt vad det är så rasar alltihop. När det läggs på kommendering, nervositet, press från andra hundar och människor och tryggheten och självförtroendet inte riktigt finns där.

Grym tycker att det är jobbigt att vara nära mig. Samtidigt är han väldigt mån om att det ska bli rätt.  Svår kombo för ett tryggt fritt följ. Den tekniska inlärningen av rörelsemönster, tittupper och följsamhet gick fort. Han jobbade på med hög aktivitetsnivå, vi använde häftiga belöningar  och jobbade mycket med finlir. Så kom ljuden, slickningarna, ansträngt rörelsemönster. Jag jobbade på med störningar, olika miljöer, kommendering och Grym kämpade på. Men det blev aldrig riktigt den där känslan som vi har i annat. Känslan av flow och ”vi”.
Jag har missat repetitionerna. Missat att göra hundra gånger till. Missat att gå och gå och gå. Och gå lite till, i harmoni. Missat att ge honom tiden och erfarenheten som kunnat göra honom helt trygg i uppgiften.

Så nu gör vi om. Gårochgårochgår. Har lagt in mer koncentration, mer lugn. Backat tillbaka och nött halter, svängar, långa transporter, tempoväxlingar. Gjort mitt sätt att röra mig enklare för honom att följa. Belönar lugnt och stilla. Och går lite till. Herregud vad jag lagt tid på att gå. Det har givit resultat, han är betydligt lugnare i sina rörelser, han är tyst och går han upp i andning, blir orolig börjar vi om. Koncentration, lugn. Jag får anstränga mig för att inte lägga på onödiga svårigheter som koner på planen, snabba tempoförändringar som jag tycker är kul. Anstränga mig för att tycka att lugnet är värdefullt. Och inte bara tekniken. Ofta, nästan varje gång faktiskt som jag tränar med kompisar som känner Grym får de påminna mig.

Det kanske hade räckt med 500 repetitioner för varje liten detalj i fria följet om jag hade förstått mig på det här från början. Nu får jag göra de här 500 grundrepetitionerna + 500 till för att reparera skadan och kanske ytterligare 500 för att få den ärliga tryggheten.  Innan vi kan säga -”NU KAN VI DET HÄR!”

4 tankar på “Trygghet i träning

  1. Känns som det hade kunnat vara jag som skrev detta, mitt i prick! Säker på att du och Grymma grym fixart. Stort grattis till en fin tävling idag :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s