Hitta jämvikt i alla delar

IMG_7290Jag har sagt det förut och jag säger det igen. För att nå framgång inom hundsport generellt och inom lydnaden specifikt måste alla delar hållas vid liv och ligga med i träningen. Hela tiden. Alltid. Ja, inte varje träningspass men det måste alltid hållas aktuellt. Har alltid känt mig helt trygg i Gryms fjärr, den är verkligen 10-mässig. Men lägger jag den lite åt sidan för att ägna tid till annat ett tag. Ja, då blir det sämre. Fast han är så himla säker på den.

Det kostar att hålla sig i tävlingsform under lång period. Vi har inte på något sätt vilat efter SM utan tränat vidare. En del delar ligger under långsiktig förändring. Platsliggning med hakan i marken bl.a. Om ett år ungefär kanske jag kan ta ut den på tävlingsplan. Apporteringen har jag förändrat engagemang och känslan i en del. Jag jobbar med ett fast grepp utan det minsta omtag i träapporten samt att vändningen och upptaget ska ske samtidigt. Apporterar på alla möjliga sätt. Ställer den framför honom och går därifrån och gör en apportinkallning för att slippa ta hänsyn till vändning och upptag samtidigt. Belönar med godis ur samma hand som jag tar apporten med för att få en tryggare förväntan på avlämningen. Han kan tycka att den närheten med grej i munnen är jobbig, men när förväntan ligger mer på belöning än socialt mot mig är han tryggare och springer fortare in som en välkommen ”på-köpet-effekt”. Backar när han är på väg in för att han ska få kämpa sig in på vänstra sidan. (Snävare ingång) Lockar fram snabbare vändningar och därmed kraftigare inbromsningar inför upptag men superduperbollen som erbjuds direkt han vänder om mot mig.
Har jobbat en hel del med rutan innan SM eftersom vi fick in en liten bugg där lagom två veckor innan. Den går nu väldigt bra igen men på bekostnad av att han har oerhört hög förväntan på koner och tappar koncentrationen i fria följet. Alltid är det nåt….

Vi tävlar på hemmaklubb, Valbo BK, nu på fredag, lördag och söndag. Det kommer att bli en bra värdemätare på hur vi klarar att hålla koncentration, motivation och precision i tre dagar. Dessutom är jag i hög grad engagerad i  arrangörsskapet vilket tär en del på min prestation. Intressant att se om mina planer för uppladdning, vila och att behålla engagemanget håller.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s