Ta initiativ

På unghundskursen idag jobbade vi med några övningar där hundarna själv fick ta initiativ till att hitta beteenden som föraren fann värda att belöna. Alla hade med sig lådor som hundarna kunde kliva i och upp på. Utrustade med belöning och ivriga hundar satte sig föraren och väntade. Minsta lilla rörelse mot lådan belönades med godis i lådan, för att förstärka rörelsen. Det dröjde inte länge förrän alla hundar förstått att de själva hade ansvaret hitta på nåt för att få sin belöning. En efter en hade hundarna alldeles av sig själva, utan att föraren visat vägen, hittat fram till beteendet och klev i lådan om och om igen, även fast ingen bad om det.
Lotta och Kim roar sig med lek.

Senare på eftermiddagen fick jag mail från en av kursdeltagarna som jag lagt ut nedan med tillåtelse av Lotta.
(För info kan jag nämna att deltagarna på valpkursen får ta med sig en pall e. dyl ett av tillfällena som valparna får sitta på. Mest för att föraren ska kunna vara riktigt noga med att valpen sitter still och kopplar av.)
*Hej, måste bara säga -vad bra och kul kursen är!
Kommer du ihåg Kims (border terrier) löjligt lilla pall som vi hade med på valpkursen? Den lilla blå, så liten att vi fick byta med Raffe (chihuahua) för Kim rymdes inte att slappna av på den.
När vi fikade nu när vi kom hem så lärde jag Kim att kliva upp på den med alla fyra och det gick på nolltid med lite bulle och metoden som vi lärde oss idag!
Wohooo! =)
Lotta och Kim *

Tänk vad hundarna lär sig fort bara de är med på noterna och tjänar på att lära sig. Då kan de med lätthet ta sig an uppgifter som tidigare tett sig omöjliga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s